22 Haziran 2013 Cumartesi

Budapeşte - Nagy Zsinogoga - Büyük Sinagog

Gönderen hayalieren zaman: Cumartesi, Haziran 22, 2013
Nagy Zsinogoga - Büyük Sinagog

Nagy Zsinagoga dünyanın ikinci en büyük, avrupanın ise en büyük sinagoğu. 1859 yılında tamamlanmış. İkinci Dünya Savaşı sırasında, Almanlar tarafından toplama kampı olarak kullanılmış ve bu kampta ölen yahudiler sinagog bahçesine toplu olarak gömülmüşler.

Sinogog' a giriş için ödediğiniz ücret ile dilerseniz hemen yandaki Macaristan Yahudi Müzesine' de giriş yapabilirsiniz.

İlginç bilgi de siyonizm'in babası olarak adlandırılan Thedor Herlz'in doğduğu yermiş.

Budapeşte zamanında yahudilerin yoğun yaşadığı şehir. 1910 yılında nüfusun %25' ini oluşturuyorlarmış. Daha sonra şehrin içinde yaşamaları yasaklandığı için daha uzak bölgelere taşınmışlar. 1848 yılında Habsburglar' a karşı ayaklanmışlar. 1867 yılında eşitlik kazanmışlar ve bir çok yahudi bu bölgeye, diğer ülkerden de olmak üzere göçmüşler tekrar. Yahudiler ticareti geliştirerek güçlenince 1930-1940' lı yıllarda tekrar ayrımcılığa tabi tutularak duvarlar içeresindeki bir yahudi mahallesinde yaşamaya tabi tutulmuşlar. 2.Dünya Savaşında da çok yahudi ölmüş. Günümüzde ise bu mahalle Avrupa' da tamamen yok edilmemiş olan tek yahudi mahallesi olarak geçiyormuş.

Not: Habsburglar Hanedanlığı ve İmparatorluğu 1.Dünya savaşında yıkılmış. Okuldaki tarih kitaplarımızda kronolojik sırayla, dünyadan bihaber gibi anlatım dili olduğundan mıdır bilmem kendileri ile tanışıklığım Viyana gezisinde olmuştur. Araştırdıkça bazı parçalar birleşiyor. Demekki ne gezmek, ne de okumak yeterliymiş.

Gezerken çok ta okumak gerekirmiş.





0 yorum :

Yorum Gönder

 

Hayat gezince
güzel...
Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea