13 Haziran 2013 Perşembe

Budapeşte - Gül Baba Türbesi

Gönderen hayalieren zaman: Perşembe, Haziran 13, 2013
Gül Baba Türbesi


Kanuni Sultan Süleyman tarafından tekke kurması için gönderilmiş bir bektaşi. 1541 yılında burada vefat etmiş. Türbenin bulunduğu alanın adı Macarca da ''Gültepe'' adı verilen Rozsadomb. Macarlar tarafından da sevilen ve ziyaret edilen bir mekan.

Omzunda/başında hep gül taşıdığı için Gül baba olarak anılmış. Kimbilir belki de memleket özlemini dindirmek, ya da memleket kokusunu hep yanında hissetmek için gül koymuştur omzuna/başına. Ne de olsa Ispartalı imiş. Belki de tekkesini gül ile simgelemek istemiştir.

Gül Baba'nın asıl adı Evliya Çelebi 'nin kitaplarında Cafer olarak geçiyormuş ve orada  da Merzifonlu olduğu yazıyormuş. Ayrıca cenaze namazına Kanuni Sultan Süleyman da katılmış. Namazı ise Ebussuud efendi kıldırmış.

Kendisi hakkında daha detaylı bilgi için mutlaka okuyun derim. Burada da Ispartalı olduğunda dair bir bilgi yok. Zaten araştırınca bir çok farklı rivayetlerle karşılaşıyorsunuz. Ben bir belgeselden not almıştım memleketini ve belki de  ilk paragrafta kendimce inanarak yazdıklarımdan olsa gerek Ispartalı olduğu daha makul gelmişti.

Gerçekte nerelidir acaba?



1 yorum :

Adsız dedi ki...

ülkemizden bir görüntü sanki..
oralarda ecdadımıza ait bir şeyler bulmak çok güzel olsa gerek..
bilgine, emeğine sağlık..
NETRUN

Yorum Gönder

 

Hayat gezince
güzel...
Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea