3 Mayıs 2013 Cuma

Saraybosna Gezilecek Yerler

Gönderen hayalieren zaman: Cuma, Mayıs 03, 2013
Ne tam Avrupa, ne tam doğu. Bizden çok parçanın olduğu güzel şehir.

saraybosna

Havaalanından otele ulaşırken bindiğimiz takside çalan müzikler hemen içimizi ısıtıyor. Balkan müzikleri her daim mutlu eden cinsten. Merkeze ulaşım sadece taksi ile sağlanıyor ve pazarlığa açık. Bizim için bir Türk öğrenci sağolsun pazarlığı hemen yapıyor :)

Otelimiz küçük ve şirin gelir gelmez çok az dinlenip hemen sokaklara bırakıyoruz kendimizi. Otelin hemen karşısında Latin köprüsü yer alıyor. Hani tarih kitaplarımızda yer alan 1914 yılında 1.Dünya Savaşına başlanmasına sebep gösterilen Sırplı bir gencin Avusturya-Macaristan varisi Franz Ferdinand'la hamile eşini öldürdüğü nokta.

latin köprüsü



Otel alternatifi için tıklayınız.

Ara sokaklardan yürüyerek Başçarşı meydanına çıkıyoruz. Bursa' ya gelmiş gibi hissediyorum kendimi. Başçarşının simgesi tarihi şadırvan, ahşap işçiliği ile yapılmış zarif bir örnek.

Yükseklere baktığımda yeşillikler içinde bir vadiye kurulmuş Osmanlı şehri... Bazı dükkanlarda Türkçe ibareler görebiliyorsunuz .Örneğin çay bulunur gibi. Bir çok Türk markası da mevcut. Alışveriş için çoğu Avrupa şehrine nazaran gayet ucuz.  Demirciler ve Kuyumcular Caddesinde geleneksel el sanatlarından ürünler alabilirsiniz.

saraybosna


saraybosna


saraybosna


Yürüyerek keşfetmek, kafelerinde oturmak, saatin kaç olduğunu unutmak için güzel mekanlar mevcut. Bence kafelerinde geçirdiğiniz zaman ile düşündüğünüzden daha fazla zaman harcayacaksınız. Her yer yürüyerek yakın. Zaten kalabalığına karıştıysanız eğer, o şehri daha iyi anlıyorsunuz.

saraybosna


Ama Bosna Hersek'i anlamak için turistik bir geziden daha fazla şey yapmak gerekiyor. Savaş döneminde yazılmış köşe yazılarını okumak, tarihsel geçmişi ile ilgili araştırma yapmak, oradaki kahramanlıkları, mücadeleyi düşünmek gerekiyor. Bir de Aliya İzzet Bogoviç'i okumak gerekiyor. Kendisi hakkında kısa bir bilgi için mutlaka oyunuz.

Ayrıca gezinizde Begoviç' in mezarını da ziyaret edilecekler listesine eklemelisiniz.

Saraybosna hakkında diğer yazılarımı okumak için başlıklara tıklayınız lütfen ;

Gazi Hüsrev Bey Bezistanı ve Taşlıhan

Saraybosna Morica Han

Ferhadiye Caddesi

Saraybosna Başçarşı

Gazi Hüsrev Bey Camii

Saraybosna Katedrali

Bosna Hersek

Saraybosna Film Festivali

Saraybosna'dan ayrılmadan












0 yorum :

Yorum Gönder

 

Hayat gezince
güzel...
Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea