16 Temmuz 2013 Salı

Kamondo Merdivenleri

Gönderen hayalieren zaman: Salı, Temmuz 16, 2013


Eğer bir gün yolunuz Karaköy'e ya da Galata' ya düşerse adımlarınızı buraya yönlendirin. Çok ünlü olmasa da hatırı sayılır bir bileni de vardır buranın. Roma'daki İspanyol merdiveni gibi gezi güzergahınıza eklenmemiştir belki ama ondan çok daha estetik ve farklı duruşu ile gölgeler İspanyol merdivenlerini.

Belki bir buluşma noktası olmamıştır ama çok fotoğrafta fon olmuştur. Sahi o küçücük alana dümdüz merdiven yapmak yerine, o sokağa estetik duruş kazandıran kişi nasılda farklıdır kimbilir.

Evet eğer Karaköy 'e geçtiyseniz hemen sol taraftaki bankalar caddesinden içeri girin ve 1850 yıllarda yapılan bu merdivenlere adımlarınızı bırakın.

Adına merdiven yaptıran kişi ise Paris' te ölmesine rağmen vasiyeti ile İstanbul Hasköy'e gömülen, Osmanlı' da önemli görevler yapmış Abraham Salomon Kamondo. Kendisi hakkında kısa bir bilgi için okuyun derim.


Biz sırf Kamondo Merdivenlerini tekrar görmek için Karaköy gezisi yaptık hafta sonu. Pazar günü Perşembe Pazarı olarak adlandırılan dükkanlar kapalı olduğundan fazlasıyla sakin bir gündü. Biraz yorularak sokakları arşınladık. İskeleden çok uzaklaşmadan bile bir sürü tarihi han ve binalar ile karşılaşıyorsunuz. Bazılarının üzerinde yılları yazıyor ama yine de  bazılarının içerisinden acımasızca matkap sesi geliyor...




2 yorum :

Unknown dedi ki...

Fotoğraflarını çok beğendim,merdivenlere anlam katmış:)

hayalieren dedi ki...

Teşekkür ederim cnm.

Yorum Gönder

 

Hayat gezince
güzel...
Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea