4 Eylül 2013 Çarşamba

Konya - Sille Köyü ve Aya Eleni Kilisesi

Gönderen hayalieren zaman: Çarşamba, Eylül 04, 2013
Konya' ya 8 km uzaklıktaki eski bir yerleşim yeri Sille köyü. Konya merkeze çok yakın ama dokusu ile çok farklı. 6000 yıllık olduğu söyleniyor. Eskiden çok büyük bir yerleşim yeriymiş. Ama bugünlerde küçücük bir kasaba. Rum Köyü olarak geçiyormuş ama milli mübadele döneminde nüfus azalmış. Rumlar gidince de eskisi gibi olmamış.

Konya Sille Köyü


Tarihteki önemi ise hem Roma ve Bizanslılar için Kudüs'e bağlanan yol  hem de ipek ve baharat yolları üzerinde bulunması.

Mağara şeklinde Frig yerleşim yerleri mevcut. Biz gün içinde yorulduğumuz için mağara kısmına uzaktan baktık sadece.



Konya Sille Köyü


Bu arada Sille Köyü sit alanı ilan edilen bir bölge fakat kültürel alanların tanıtılması açısından halen yol katetmesi gerekiyor. Devam eden çalışmalar var. Sanat evi ve kafesi şeklinde oluşumlar da var. Sonraki yıllarda tekrar görmek yerinde bir karar olabilir. Çünkü gösterilen projeler yapıldığında çehresi çok değişecek gibi görülüyor.

Konya Sille Köyü

Köyün hemen girişinde ise güveç ya da su testisi alabileceğiniz çanak-çömlek atölyesi ve satış yeri var. Bir nevi müze görevi görüyor, eskiden hamammış. Bölgeye özel taştan yapılıyor ürünler. 

Biz ara sokaklarını çok arşınlamadık ama eski rum evleri, fotoğraflarınız için uygun olabilir.

Gezilebilecek yerler arasında Aya Elena Kilisesi, Ak Manastır, Karataş Camisi ve Kurtuluş Camisi var. Ak manastır zamanında 800 yıl aktif kullanılmış bir yer ama artık ziyarete kapalı.

Konya Aya Eleni Kilisesi
Aya Eleni Kilisesi
Aya Eleni Kilisesi ise, Hz.İsa'nın doğumundan 327 yıl sonra Bizans imparatoru Konstantin' in annesi Heleni tarafından yaptırılmış. Yakın zamanda ise restorasyonu yapılmış. Dış avlu ve dışardan görünüşü bayağı iyi düzenlenmiş fakat iç kısmı fazla yenilenmiş gibi geldi bana. Sanki yeni bir kilise yapılmış gibi olmuş. 

Konya Aya Eleni Kilisesi


Konya Aya Eleni Kilisesi


Konya Aya Eleni Kilisesi

Sille Karataş camisi ise mağaraların tam karşı dağın tepesine 1878 yılında yapılmış bir cami. Günümüz yerleşim yerlerine biraz uzak kaldığından sadece teravih namazlarında hizmet veriyormuş. Camiye yürümeden önce mutlaka açık olup olmadığını teyit edin.

Konya Sille Karataş Camii


Kurtuluş camisi de 1794 yılında inşaa edilmiş. Biz gittiğimizde kapalıydı. Çok az görebildiğimiz iç yapısı ile farklıydı. Ayrıca köyde Osmanlı döneminden kalan tarihi mezarlıklar da bulunuyor.

Köye ulaşım merkezden otobüs ile sağlanıyor. Eğer bizim gibi araba kiralamadıysanız otobüs saatlerini dönüş için mutlaka kontrol edin. Çünkü ben çok sık otobüs geçişi görmedim.

Konya' nın farklı dokularını da görmek için programınızda bir kaç saat Sille Köyü' ne de ayırabilirsiniz.

Konya gezisinin diğer bölümü için tıklayınız. Çatalhöyük hakkında bilgi almak isterseniz buraya da beklerim.


7 yorum :

Adsız dedi ki...

Güzel bir paylaşım olmuş. Konya gezinizin diğer detaylarını da bekliyoruz... :)

netrunk dedi ki...

çok şirin bir köy... ama tanıtıma ihtiyacı var gerçekten de..
ellerine sağlık..

Adsız dedi ki...

Çok güzel ve sade bir dille anlatmişsiniz. Gözümda canlandılar. Bu yaz gezi planıma burasınıda almayı düşünüyorum. Teşekkürler.

Yaşlı dedi ki...

Aldığımız duyumlar yeterli olmamıştı. Sizin sayenizde hazır gelmişken gidilecek yerler arasına alındı. Teşekkürler paylaşım için.

hayalieren dedi ki...

Emrah bey teşekkür ederim. Giden bir arkadaşım gittiğine pişman olmuştu :) ben farklı yerler görmeyi her daim sevdiğim için paylaşımı hep olumlu yönde tutarım umarım siz de hayal kırıklığına uğramazsınız ... dönüşte fikrinizi de bekliyorum... iyi eğlenceler...

Esradan dedi ki...

Güzel bir paylaşım.konya da oturan biri olarak hic paylaşmadim burayı. Bugün gidiyorum foto çekmeye :)) emeginize saglik

hayalieren dedi ki...

Teşekkür ederim Esradan :) Fotoğrafları bekliyor olacağım.

Yorum Gönder

 

Hayat gezince
güzel...
Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea