4 Kasım 2013 Pazartesi

Konya Çatalhöyük

Gönderen hayalieren zaman: Pazartesi, Kasım 04, 2013

İlk defa arkelojik çalışmaları devam eden bir yerleşkeyi ziyaretimdi.  Daha öncesinde bu kadar ayrıntısı olduğunu düşünmemiştim.

Konya Çatalhöyük


Alana geldiğimizde hemen size bir rehber eşlik ediyor. Hem kazıların öncesini sonrasını anlatıyor hem de sorularımıza cevap veriyor. Örneğin bulunan malzemelerin nasıl hangi çağa ait olduğunun tesbit edildiği gibi. Açıkçası daha önce ilgimi çeken konular değildi. Benim için farklı bir tecrübe oldu o nedenle size de tavsiye ederim. Ayrıca UNESCO Dünya Mirası Listesi'n de de yer almasından dolayı bu toprakların hakkıdır diyip görmek gerekir.

Konya Çatalhöyük


Açıkçası böyle yerler ''Bereketli Anadolu'' ifadesinin ne kadar da içi dolu bir anlamı olduğunu hissettiriyor.


Çatalhöyük 1958 yılında James Mellaart tarafından keşfedilmiş. Enteresandır Mellaart kendisini ''Anadolu Aşığı'' olarak tanımlamış ama sonraları Türk yetkililere istenilen bilgileri vermediği için Türkiye 'de kazı yapması yasaklanmış biri. İsmi dünya çapında olan bir arkeolog.

Konya Çatalhöyük


Bundan tam 9000 yıl önceki yıllara ait bir bilinen en eski yerleşim yerlerinden biri ve tahmini 5000-8000 kişinin yaşadığı varsayılıyormuş. Uygurlıkların ilk başlangıçları, yaşayışları hakkında düşündüren bir yer. Evlerin planları aynı, kapıları pencereleri ve sokakları yok, evlere çatıdan giriliyor. Duvar süslemeleri mevcut. Nereden nereye ...

Konya Çatalhöyük


Konya Çatalhöyük

Bir de beni düşündüren orada çalışan, burslu okuyan yabancı öğrencilerdi. Biz Temmuz'un sıcağında buhar olmaya ramak kalmışken onların o sıcakta titizlikle çalışmaları, oradaki hayatlarını bırakıp yaşadıkları tecrübeler merak uyandırmıştı. Sahi ne düşünmüşlerdir ülkemiz hakkında.

Konya Çatalhöyük


Birileri ülkelerini bırakıp gelebiliyorsa 9000 yıllık tarih için, siz de bir an önce görün derim Çatalhöyük'ü .

Konya Çatalhöyük


Ulaşımı araba kiralayarak yapmıştık. Giderken navigasyon sağolsun yolu uzatmış, bizi bambaşka bir yoldan getirmişti. Geriye dönerken de, asfalt yoldan kısa bir sürede ulaşmıştık. Siz siz olun önce bir km hesaplayın. Gerçi uzun yoldan getirmeseydi hiç bu kadar ayçiçeği tarlası göremeyecek ve fotoğraf çekmeyecektik. Demekki kısmet ayçiçekler içinmiş.

Konya Çatalhöyük

Konya Çatalhöyük





3 yorum :

Adsız dedi ki...

Gerçekten süper görünüyor, görmek nasip olur umarım..

love and smile dedi ki...

Ayçiçeklerini çok severim..insanın içini ısıtıyorlar..

hayalieren dedi ki...

güneşe bebzetilmeleri bu yüzden de olabilir. nasıl sıcak bir sarı değil mi ?

Yorum Gönder

 

Hayat gezince
güzel...
Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea