13 Nisan 2013 Cumartesi

Ekmeğin tadı ayrı güzel, paylaşması ayrı...

Gönderen hayalieren zaman: Cumartesi, Nisan 13, 2013
kolay ekmek tarifi


kolay ekmek tarifi

Ekmek yapmanın beni bu kadar mutlu edeceğini düşünmemiştim. Beklemesi pişirmesi ayrı keyifti. İlk heyecan olduğu için çok özeldi ve ilk denemem olduğu için en kolay tariflerden seçim yapıp , susam ve ayçekirdeği ile de tarife ek yaptım. Artık çok güzel farklı ekmekler yapabilirim. Unum köyden geldiği için rengi tam beyaz değildi.

Malzemeler :
3 bardak un
2 tatlı kaşığı instant maya
1 tatlı kaşığı tuz 
1,5 su bardağı ılık su
Arzuya göre susam veya ayçekirdeği

Yapılışı :
Elenmiş un ,maya ve tuz derin bir kapta karıştırıp içine ılık suyumuzu katıp kaşıkla cıvık bir hamur elde edelim.
En az 12 saat üzeri kapalı şekilde mayalanması için bekletelim. (Ben gideceğimiz akşam yemeğine süpriz olması için yaklaşık 7 saat dayanabildim Nisan da balkon sıcaklığında )
Zemine un serperek ellerinizi ıslatıp yuvarlak bir şekil verip ,yağlı kağıt üzerinde tekrar üstü kapalı 2 saat daha bekletelim. Mayalanmanın son yarım saatinde fırını ön ısıtma için 235 dereye ayarlayıp içine tenceremizi yerleştirelim.
Tenceremize yağlı kağıdı ile birlikte hamurumuzu yerleştirelim bu aşamada susamları dilerseniz ekleyebilirsiniz. Sadece un da serpebilirsiniz. Tencerenin kapağını kapatıp 235 derecede önce 35 dakika ardından kapaksız üstünün de kızarması için 25 dakika daha pişirelim.

Tecrübe ettim ki  elleri ıslatmak mühim şeymiş yoksa niye şekil almıyor bu diye zaman geçiyormuş, piştiğinde ilk aşamada kabuğu çok sert gelecektir ama üstü nemli bezle örtüp dinlendiğinde yumuşuyor.

Benim unum daha sarımtırak olduğu için tahıllı ekmek benzeriydi bence lezzeti de undan geliyordu. Soğuyunca dilimlemek en mantıklısı ama sıcakken tereyağlı ile tadı süperdi.

Tencerem essenso döküm-alüminyum, kapağında plastik olmayan. (Ekmekten önce vardı aslında :) Pişerken eridi :(

Ve tabi ki ilk gittiğiniz misafirliğe kendi yaptığınız ekmekle gitmek paha biçilemez. Mutlaka deneyin mutlu edecektir sizi.





3 yorum :

EMEL dedi ki...

Bu ekmeklerin tadına bakan biri olarak,gerçekten süperdi bence devam etmelisin....

hayalieren dedi ki...

Teşekkürler Emelcim:)

netrunk dedi ki...

bu ekmekten ben de yemek istiyorum :)tekrar ellerine sağlık canım.. baktıkça hala ağzım sulanıyor..

Yorum Gönder

 

Hayat gezince
güzel...
Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea