Şanlılurfa' ya tatil ya da ziyaret vesilesiyle gitmediğimden ayrı bir başlığı hak ettiği düşünerek bu yazıyı yazdım. Sanırım doğu olarak adlandırabileceğim ilk yurt içi gezim diyebilirim. Hafta sonu için kısa bir program ile sadece merkezi gezdik. Güzel bir deneyim oldu herkese tavsiye edebilirim.
Şehirde beni üzen nokta ise hava alanından şehre ulaşırken yol kenarında her yerde görebileceğimiz yeni binalardı. Yani artık karakterleri olmayan binalar ile tıpatıp birbirine benzeyen modern şehirler kurulması...
Neyse ki diğerlerinden ayıran eski yapılar halen görülmeye değer. Peygamberler şehri olarak anılmayı hak ediyor ve manevi havasını hissettiriyor.
Eski adı Er-ruha yani ruhu olan şehir anlamına geliyor. Şanlıurfa eskiden hacca gidenlerin güzergahında yer alırmış, yani Kabeyi görmeden önce buradaki peygamberler ziyaret edilirmiş. Bence manevi havası o zamanlardan geliyor.
Bölgede El - ruha adında bir otelde bulunuyor. Dilerseniz oteli buradan tıklayarak göz atabilirsiniz. Bence her şehirde bölgeyi yansıtan bu tarz yapılar olmalı. Biz her ne kadar bilindik bir otelde kalsakta sanırım bölge havasını daha iyi anlamak için bu tarz otelde kalmak daha mantıklı. Otelde doğal mağara da bulunuyormuş.
Hediyelik eşya olarak Bakırcılar çarşısından kahve fincan takımları alınabilir. Çarşının orjinal adı Hüseyniye çarşısı, 1887 yılında Hartavizade Hüseyin Paşa tarafından yapılmış ve inşa edildiği yıllarda halı, kilim, keçe benzeri ürünler satılırmış.
Yemeklerimizi tavsiye üzerine Gülhan'da yedik. Menüler fazlasıyla doyurucu ve fiyatları uygun. Safranlı pilav, soğan kebabı ve patlıcan kebabı yenilmeye değer. Şehirde misafir olduğumuzu anladıklarından bize ''lebeni çorbası'' ikram ettiler. Bence başlıbaşına bu çorba bile doyurucu idi. Zaten aklımda kalan da bu çorba oldu.
Eğer gittiğinize siz de Gülhan' a ulaşmak isterseniz tıklayınız. Şimdiden afiyet olsun. Lebeni çorbasını araştırdığımda buğday, nohut ve yoğurt ile yapılıyor ama bize ikram edilende nohut yoktu. Soğuk ikram edildiğinden sıcaklarda serinletici bir etkiye sahip.
Şanlıurfa gezisi hakkında diğer yazılarımı okumak isterseniz,
Hz. Eyyüb Makamı sayfalarına da beklerim.
1 yorum :
EMEL dedi ki...
Balıklı göl Türkiye'nin paha biçilmez güzelliklerinden biri.Gerçekten herkesin görmesi gereken biryer.
8 Mayıs 2013 17:57
Adsız dedi ki...
Resimleri hikayeleri ile birlikte paylaşman çok güzel olmuş.Gitmediğimiz yerler hakkında birçok şey öğrenmiş olduk.İnsanın gidipte göresi geliyor valla :)
11 Mayıs 2013 15:23
(Yazı tek başlık altına toplandığından yorumlar buraya taşınmıştır )
Yorum Gönder