Malzemeler :
3 bardak un
2 tatlı kaşığı instant maya
1 tatlı kaşığı tuz
1,5 su bardağı ılık su
Arzuya göre susam veya ayçekirdeği
Yapılışı :
Elenmiş un ,maya ve tuz derin bir kapta karıştırıp içine ılık suyumuzu katıp kaşıkla cıvık bir hamur elde edelim.
En az 12 saat üzeri kapalı şekilde mayalanması için bekletelim. (Ben gideceğimiz akşam yemeğine süpriz olması için yaklaşık 7 saat dayanabildim Nisan da balkon sıcaklığında )
Zemine un serperek ellerinizi ıslatıp yuvarlak bir şekil verip ,yağlı kağıt üzerinde tekrar üstü kapalı 2 saat daha bekletelim. Mayalanmanın son yarım saatinde fırını ön ısıtma için 235 dereye ayarlayıp içine tenceremizi yerleştirelim.
Tenceremize yağlı kağıdı ile birlikte hamurumuzu yerleştirelim bu aşamada susamları dilerseniz ekleyebilirsiniz. Sadece un da serpebilirsiniz. Tencerenin kapağını kapatıp 235 derecede önce 35 dakika ardından kapaksız üstünün de kızarması için 25 dakika daha pişirelim.
Tecrübe ettim ki elleri ıslatmak mühim şeymiş yoksa niye şekil almıyor bu diye zaman geçiyormuş, piştiğinde ilk aşamada kabuğu çok sert gelecektir ama üstü nemli bezle örtüp dinlendiğinde yumuşuyor.
Benim unum daha sarımtırak olduğu için tahıllı ekmek benzeriydi bence lezzeti de undan geliyordu. Soğuyunca dilimlemek en mantıklısı ama sıcakken tereyağlı ile tadı süperdi.
Tencerem essenso döküm-alüminyum, kapağında plastik olmayan. (Ekmekten önce vardı aslında :) Pişerken eridi :(
Ve tabi ki ilk gittiğiniz misafirliğe kendi yaptığınız ekmekle gitmek paha biçilemez. Mutlaka deneyin mutlu edecektir sizi.
3 yorum :
Bu ekmeklerin tadına bakan biri olarak,gerçekten süperdi bence devam etmelisin....
Teşekkürler Emelcim:)
bu ekmekten ben de yemek istiyorum :)tekrar ellerine sağlık canım.. baktıkça hala ağzım sulanıyor..
Yorum Gönder