Bir sepet dolusu mis kokulu minicik ve çeşitli ekmeklerimi bakmaya, fotoğraflamaya doyamadım. Küçük ekmek yapımı konusunda ilk tecrübemdi ve gayet başarılı oldu. Tarif gerçekten çok kolay. Lezzeti de yerinde. Bu sefer su yerine bir miktar süt kullandım. Bir daha ki sefere tamamen süt ile yapmayı düşünüyorum.
Malzemeler ;
4 su bardağı un
1 tatlı kaşığı toz şeker
2 tatlı kaşığı tuz
2,5 tatlı kaşığı instant maya
1 su bardağı ılık su
1/2 su bardağı ılık süt
Üzeri için; susam, ayçekirdeği, haşhaş ve çörekotu
Yapılışı ;
Elenmiş un, şeker, tuz ve mayayı derin bir kaba koyup kaşık yardımıyla karıştıralım. Sütü de sıcak su ile karıştırarak ılık hale getirelim. Sütlü su karışımını yavaş yavaş ilave ederek önce kaşık yardımıyla hamurun toparlanmasını sağlayalım. Elimize yapışmayacak kıvama gelene kadar az az un ilave edip yoğuralım. Hamuru mayalanması için 1-1,5 saat aralığında üzeri bezle örtülü ve hava almayacak bir şekilde bekletelim.
Hamurumuz kabardıktan sonra azıcık un yardımıyla tekrar yoğuralım. Hamurdan küçük parçalar alarak yuvarlak şekil verelim. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizelim.
Fırını 180 dereceye ayarlayıp, hamurları 15 dakika daha dinlendirelim.
Hamurların üzerine dilerseniz bıçak yardımı ile çizebilirsiniz.
Su ile nemlendirdiğimiz ellerimiz ile hamuru düzeltelim böylece üst malzemelerinde tutmasını sağlayalım.
Üzeri kızarana kadar fırında 20 dakika pişirelim.
Fırından çıkardıktan sonra yumuşak olması için nemli bez ile örtüp dinlendirelim.
Sonra mutlaka bir komşu ile paylaşalım ki bereketi gelsin :)
Afiyet olsun...
Not :Benim ölçümden tam 9 adet ekmek oldu. Fırın tepsisine 6 tane yerleştirdim. Kalan 3 adet ekmek daha büyük oldu. Ekmek pişerken evi çok güzel bir koku alıyor sırf bunun için bile denemeye değer.
Piştikten sonra bıçak izi de neredeyse kalmadı :) Daha derin yapmalıymışım :)
1 yorum :
En kısa sürede denemeyi düşünüyorum.Umarım seninkiler kadar güzel ve pfuduk olurlar.Sevgiyle...
Yorum Gönder